2017/02/26

Focaccia z tymiankiem i oregano

To jeden z najprostszych wypieków na świecie, a smakuje doskonale. W kilka chwil przenosisz się do Italii! Jeśli piekę to tylko focaccię, bo uwielbiam jej delikatny smak. Za każdym razem jednak staram się, aby dodatki były inne, tym razem postawiłam na suszone zioła takie jak oregano i tymianek oraz sól morska, która doskonale podkreśla smak tego przepysznego, włoskiego pieczywa. 


Focaccia z tymiankiem i oregano


Składniki:

  • 2 1/2 szklanki maki pszennej
  • 100 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek plus oliwa do wysmarowania blachy

dodatkowo do podania:

  • oliwa z oliwek
  • suszone oregano
  • suszony tymianek
  • sól najlepiej morska

Przygotowanie:

  • Mąkę przesiewamy do miski.
  • Dodajemy pokruszone drożdże i sól.
  • Dolewamy wodę i oliwę.
  • Ciasto wyrabiamy na blacie posypanym mąką, przez 10 minut, aż będzie gładkie.
  • Naczynie żaroodporne/blachę/patelnię do pieczenia smarujemy oliwą z oliwek.
  • Do naczynia wkładamy ciasto i rozciągamy po całej powierzchni.
  • Przykrywamy ręcznikiem.
  • Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, aż podwoi swoją objętość.
  • Nakłuwamy nożem lub przy pomocy opuszków palców robimy wgłębienia.
  • Pieczemy przez 25 minut w temp. 200-220 st. C.
  • Upieczona smarujemy oliwą z oliwek, posypujemy suszonymi ziołami i solą.
  • Focaccia smakuje doskonale na ciepło i na zimno.
  • Może stanowić dodatek do przekąsek lub formę pieczywa, z którego przygotować warto przepyszne kanapki.
  • Focaccię można zamrozić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz