Biszkopt kukurydziany



Mała odmiana od klasycznego, jasnego biszkoptu. Idealny do ciast i tortów. A smak? Jak dla mnie rewelacyjny. Jeśli ktoś choruje na celiakię, to ze spokojem jest to przepis dla niego. Jeśli ktoś tylko chce być "modnym bezglutenowcem" - wybór zostawiam jemu. A wybór czego? Mąki bezglutenowej. Bo bez niej się niestety nie obędzie. Można pokusić się o wykorzystanie tylko mąki kukurydzianej, ale nie gwarantuję sukcesu. Sama nie próbowałam. Wyobraźnia podpowiada mi, że można będzie spodziewać się wielkiego taco! Ale..ale nie przejmujcie się. Coś na to poradzimy.

Składniki:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki bezglutenowej
2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju roślinnego

Przygotowanie:
Przepis przygotowany na tortownicę o średnicy 22-24 cm. Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę, a następnie dodawać stopniowo suche składniki i olej już bez miksowania. Masa powinna pozostać pulchna.

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Wkładamy do nagrzanego do 170-175 stopni piekarnika i pieczemy do tzw. "suchego patyczka", czyli około 30 minut. Zwykle używam trybu "góra - dół". Po wyjęciu zostawiamy w foremce ok 10 - 15 minut i dopiero wtedy wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia na kratce.

Jeśli nie posiadacie mąki bezglutenowej i nie dotyczy Was problem nietolerancji glutenu, to spokojnie możecie użyć mąkę pszenną. Jeśli jednak dalej stawiacie na eliminację glutenu, to proponuję zmienić proporcję mąki kukurydzianej do ziemniaczanej na 2 do 1.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny. Znajdziesz mnie także na portalach społecznościowych takich jak: Facebook czy Instagram. Bądźmy w kontakcie! Z kulinarnym pozdrowieniem - Ostoja Lasu.