piątek, 24 lutego 2017

Czekolada po królewsku sprzed 300 lat

Jeszcze nie tak dawno temu, czekolada była tak droga, że nawet królowie nie zaopatrywali się w nią w sklepach.
W specjalnych pomieszczeniach, wyznaczeni przez władców do tego ludzie rozcierali palone ziarna kakaowca w kamiennych naczyniach, tak długo, aż uzyskały konsystencję gęstej, lepkiej pasty.
Następnie kakaową masę porcjowano, odstawiano do zastygnięcia i dopiero z takich malutkich tabliczek 100% czekolady przyrządzano napój dla króla.
Żeby czekolada, podawana w filiżance królowi, nie była zbyt gorzka, dodawano do niej przyprawy. W skład królewskiej mieszanki wchodziły ucierane w moździerzu ziarna czarnego pieprzu, kardamonu oraz anyżu.
Ten wykwintny aromat zamkowych komnat unosił się dzisiaj także w mojej Kuchni.
Oczywiście nie ucierałam ziaren kakaowca kamiennym wałkiem i w zamian użyłam dobrej jakości gorzkiego kakao, jednak smak był naprawdę intrygujący!
Gotowy napój urozmaiciłam odrobiną słodkiej śmietanki i cukru szafranowego...aksamit i purpura okryły moje kubki smakowe! :)
Za oknem lutowa zamieć i wiatr urywający głowę, a ja siedzę z filiżanką, jak królowa.
Bez korony, ale z jaką czekoladą! ;D








































Gorąca czekolada po królewsku
na 1 filiżankę
Potrzebujesz:

  • 1,5 łyżeczki dobrej jakości gorzkiego kakao
  • 2 ziarna czarnego pieprzu
  • 1 strąk kardamonu
  • nasionka wyłuskane z 1 gwiazdki anyżu
  • wrzątek
  • śmietanka/mleko (opcjonalnie)
  • miód/ cukier brązowy (opcjonalnie)
Sposób przyrządzenia:
1. Wyłuskaj nasionka z kardamonu i razem z pieprzem i nasionkami anyżu umieść w moździerzu - rozgnieć dokładnie.
2. Wsyp do filiżanki roztarte przyprawy, zasyp kakao i zalej wszystko wrzątkiem - odstaw do zaparzenia na ok. 5-7min.
3. Dodaj śmietanki i dosłódź, jeśli potrzeba.

Smacznego!




























Royal hot chocolate
for 1 cup
Ingredients:
  • 1.5 teaspoons of good quality bitter cocoa powder
  • 2 grains of black pepper
  • 1 cardamom pod
  • husked seeds of 1 anise star 
  • boiling water
  • cream / milk (optional)
  • honey / brown sugar (optional)
Method:
1. Husk seeds of cardamom and put with pepper and anise seeds  in a mortar - crush thoroughly.
2. Put into a cup crushed spices, cocoa powder and pour in the boiling water - set aside to infuse for approx. 5-7min.
3. Add the cream and sugar if needed.

Enjoy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...