Pączki
Składniki:
- 4 szklanki mąki
- 15 dag cukru
- 15 dag masła
- 5 jaj
- 1 szklanka mleka
- 5 dag drożdży
- 1 kieliszek spirytusu
- marmolada
- cukier puder
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Z drożdży, mleka i pół łyżeczki cukru sporządzić rozczyn (do ciepłego ale nie gorącego mleka dodajemy cukier i pokruszone drożdże). Rozpuszczamy masło. Jaja roztrzepujemy razem z cukrem. Mąkę mieszamy z roztrzepanymi wcześniej jajami i dodajemy podrośnięty rozczyn, stopniowo dodajemy wystudzone masło i kieliszek spirytusu. Ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy już podrośnie robimy kulki z ciasta i wkładamy do środka marmoladę. Odkładamy nasze pączki do podrośnięcia. Gdy nam już ładnie wyrosną smażymy je w głębokim tłuszczu na złocisty kolor. Posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz