Przejdź do głównej zawartości

Cukinie z suszonymi pomidorami, szpinakiem i harrisą

Warzywo nadziane warzywem to opcja jedzeniowa, którą ostatnio wybieram najchętniej, nie tylko z powodów czysto zdrowotnych, gdyż to właśnie kuchnia wegetariańska sprawia, że czuję się lekko i zdrowo odżywiona, a nie najedzona, ale to danie może stanowić pyszną, zbilansowaną i ciekawą alternatywę również dla prawdziwych mięsożerców. Pełny smaku farsz, zdrowa kasza, kiełki, nabiał zapewnią nam dawkę zdrowia i siły do działania, a co najważniejsze nie będziemy się czuli ociężali,. Zachęcam Was do eksperymentowania z warzywami, powinny stanowić nasze główne pożywienie, wykorzystaniu warzyw w kuchni nie ma końca, uruchamia się wtedy nasza kreatywność, najprościej przecież położyć na talerz kawałek kotleta i ziemniaki ;) przy warzywach najważniejsze są przyprawy, nigdy o nich nie zapominajcie, tylko wtedy odkryjecie prawdziwą głębię kuchni wegetariańskiej. 

 
 
 
Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 35 min + 30 min


2 cukinie
1 cebula
140 g pomidorów suszonych w zalewie 
2 ząbki czosnku
150 g ego szpinaku
200 g koziego sera (rolada)
450 g pomidorów z puszki
szczypta cynamonu
1 łyżeczka suszonego oregano 
1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
brązowy cukier, miód, syrop z agawy (opcjonalnie)
2 łyżki harissy (przepis)*  
sól, pieprz
oliwa z oliwek



*można użyć gotowej harissy, dostępna w tubce w marketach na działach z artykułami orientalnymi 







Do podania

Kasza bulgur lub inna ulubiona 
kiełki, posiekana dymka



Przygotowanie:



1.Cukinie wydrążamy, miąższ siekamy drobno, na patelni rozgrzewamy ok 2 łyżki oliwy i smażymy posiekaną w kosteczkę cebulę, kiedy się zeszkli dodajemy posiekany miąższ cukinii, smażymy całość
2. Wydrążone cukinie smarujemy harissą i lekko solimy, odkładamy na bok
3.  Do cebuli i cukinii dodajemy posiekane w paski suszone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie opłukany, świeży szpinak, smażymy całość aż szpinak zwiędnie
4. Pomidory z puszki przekładamy do rondelka, dodajemy cynamon, oregano, sól i pieprz do smaku, zagotowujemy następnie przekładamy na dno naczynia żaroodpornego, można dosłodzić sos miodem, cukrem brązowym lub syropem z agawy
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, doprawiamy farsz solą i pieprzem, następnie nakładamy do wydrążonych cukinii, na wierzchu układamy plastry koziego sera i zapiekamy ok 20-30 min 
6. Kaszę gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu,, bulgur wystarczy zalać wrzątkiem ok 1 cm powyżej kaszy, przykryć i odczekać aż kasza wchłonie wodę 
7. Podajemy z kaszą, kiełkami i posiekaną dymką 









Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.