ZIOŁOWE ZIEMNIACZANE ŁÓDECZKI


Pieczone ziemniaczane łódeczki, nie wymagające wcześniejszego obgotowywania. Miękkie w środku, z chrupiącą skórką, bardzo aromatyczne. Zdrowsze od gotowanych czy smażonych. Smakują jako samodzielne danie, jak również jako dodatek do mięs i ryb.
____________________________
SKŁADNIKI / 6 porcji
  • 800 g ziemniaków
  • 3 łyżki oliwy
  • po 1/2 łyżeczki suszonego majeranku, oregano, słodkiej papryki w proszku i granulowanego czosnku
  • 1 płaska łyżeczka soli morskiej
  • szczypta chili
DIP
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1/2 łyżeczki tabasco
  • szczypta słodkiej papryki w proszku
_____________________________
WYKONANIE
  • DIP: wszystkie składniki  mieszamy w miseczce.
  • ZIEMNIAKI: Piekarnik rozgrzewamy do 200℃ z włączoną funkcją grzanie góra i dół bez termoobiegu.
  • Ziemniaki obieramy, opłukujemy i dokładnie osuszamy papierowymi ręcznikami. Kroimy wzdłuż na ósemki, wkładamy do dużej miski, polewamy oliwą i dokładnie mieszamy. 
  • W miseczce mieszamy sól z przyprawami. Przesypujemy do miski z ziemniakami i potrząsamy tak, aby każdy ziemniak dokładnie pokrył się przyprawami.
  • Układamy na dużej blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia), jedną warstwą, zachowując odstępy. Pieczemy około 40 minut, w zależności od wielkości i gatunku ziemniaków. W połowie czasu pieczenia mieszamy.
  • Wykładamy na duży talerz i oprószamy słodką papryką w proszku. Podajemy z dipem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz