Składniki:
1/4 średniej kapusty włoskiej
200 szpinaku mrożonego Hortex
2 jajka
1 marchewka
1 nieduża cebula
3 ząbki czosnku
5 czubatych łyżek mąki
1/2 szklanki mleka
sól, pieprz
sos:
1 filet z kurczaka
1 średni por
15 dkg pieczarek
1 łyżeczka ostrej past ajwar
sól, pieprz
zioła prowansalskie
czubryca czerwona
300 ml jogurty naturalnego
olej
1 łyżka masła
Przygotowanie:
Kapustę poszatkować na nasolić, odstawić, żeby zmiękła i puściła sok. Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnym oczku, szpinak rozmrozić, cebulę posiekać. Warzywa wymieszać, dodać mleko, jajka, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Na średnio rozgrzanym tłuszczu smażyć placuszki.
Kurczaka pokroić w kostkę i obsypać czubrycą. Odstawić. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju z łyżką masła i wrzucić pokrojonego pora, zeszklić i dodać mięso, obsmażyć. pieczarki pokroić w półplasterki i dodać do mięsa. Doprawić, podlać 1/2 szklanki wody. Smażyć 10 minut. Patelnię zestawić z palnika i wlać jogurt naturalny. Wymieszać.
Placuszki podawać z sosem. Smacznego 🙂
muszę takie zrobić:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Polecam, dla mnie bomba 🙂 Na opinie domowników muszę poczekać do wieczora 🙂
PolubieniePolubienie