czwartek, 17 listopada 2016

Burrito z mięsem mielonym


Po raz kolejny bazujemy na kuchni meksykańskiej i wykorzystujemy salse z poprzedniego przepisu.
Burrito jest banalnie proste, szybkie i niesamowicie smaczne.
Tym razem w wersji klasycznej z fasolą, kukuryczą i papryczkami poblano.

Składniki:
6 tortilli
30 dag mięsa mielonego
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
2 kolorowe papryki
papryczka pablano bez nasion
szczypta sproszkowanego czosnku
przyprawa do burrito
200ml śmietany 18%
2 cebule
30 dag startego żółtego sera
sól, pierz

Przygotowanie:
1. Mięso przyprawiamy i odkładamy na pół godz do lodówki.
2. Między czasie cebule kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnie.
3. Dodajemy kolorowe papryki i papryczkę poblano również pokrojoną kostkę, kukurydze i czarwoną fasole z puszki.
4. Dusimy na małym ogniu przez 5 min.
5. Mięso smażymy na oddzielnej patelni, następnie łączymy zawartość obu.
6. Doprawiamy całość przyprawami.
7. Na tortilli rozprowadzamy łyżkę śmietany, posypujemy startym serem i nakładamy farsz.
8. Zwijamy jak krokiety i zapiekamy (dla mnie świetnym rozwiązaniem jest toster, ale równie dobrze sprawdza się piekarnik). 

Smacznego! :)

FASOLA
Fasola jest 3 z kolei źródłem białka (22%). Wyprzedza ją tylko soja i groch.
Również witamin z grupy B, a szczególnie B1, która poprawia pamięć i zdolność logicznego myślenia. Suche nasiona roślin strączkowych zawierają węglowodany w postaci skrobi i błonnika pokarmowego (60%). Tłuszcz występuje w nich w małych ilościach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz