wtorek, 22 listopada 2016

12 grup produktów spożywczych- produkty zbożowe


12 tygodni, 12 grup produktów spożywczych szczegółowo opisanych. 
Chęć tego cyklu bierze się z chęci większej świadomości.
Chcemy wiedzieć co jeść, dlaczego i jak często powinniśmy.
Podział na 12 grup produktów pozwala na szczegółową charakterystykę.
Każda wyodrębniona grupa dostarcza konkretnych składników pokarmowych,
przez co skomponowanie odpowiedniego jadłospisu staje się dużo łatwiejsze.
1.Produkty zbożowe
-stanowią podstawę żywienia
-podgrupy: pieczywo pszenne i żytnie, kasze, otręby, makarony, ryż, mąka
-100g produktów zbożowych dostarcza 200-380 kcal
-węglowodany w postaci skrobi, są podstawowym składnikiem produktów zbożowych
-białko roślinne występuje w otrębach (5-16%)
- niedobór lizyny i tryptofanu w produktach pszennych i kukurydzianych,
metioniny w produktach żytnich, a treoniny w ryżu
- mąki razowe i kasze źródłem błonnika pokarmowego
- produkty zbożowe źródłem wit. z gr.B i wit.E (brak witamin A,C,D)
-działają zakwaszająco z powodu zawartości siarki i fosforu
-pokrywają 30% energii dziennej racji pokarmowej
- zamiana produktów: 100g mąki kaszy odpowiada
100g makarony,
100g grochu,
100g pieczywa chrupkiego,
100g herbatników,
100g bułki tartej,
135g chleba, bułek

źródło: Dietetyka, Żywienie zdrowego i chorego człowieka; H. Ciorowska, A. Rudnicka, PZWL 2007

Jeden z produktów zbożowych wykorzystałam w dzisiejszym przepisie,
a mianowicie gołąbki z czerwonej kapusty z gaszą gryczaną.
Zapraszam do lektury w kolejnym poście:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz