sobota, 21 stycznia 2017

Zupa cebulowa z grzanką


Zupa cebulowa jest idealną alternatywą na mroźne dni.
Potrawa kuchni francuskiej, której bazą jest wywar mięsko-warzywny, bądź warzywny.
Niezbędnym dodatkiem jest białe wino i gruba warstwa sera :)

Składniki:
1kg cebuli
5 łyżek masła
1,5l bulionu
łyżka mąki
szklanka białego wina
5 dag startego sera żółtego
łyżka ziól prowansalskich i rozmarynu
sól, pieprz
łyżeczka cukru
bułka pszenna

Przygotowanie:
1. Cebule obrać, pokroić w paski i dusić na maśle do momentu, aż osiągnie całkowitą miękkość.
Dusić na małym ogniu ok. 30min, dodać przyprawy .
2. Zwiększyć ogień, by cebula nabrała złoto-brązowy kolor i dodać mąke.
3. Wlać wino i gotować do momentu całkowitego odparowania.
4. Dodajemy bulion i gotujemy jeszcze przez 20min.
5. Bułkę przecinamy w 1/3 wysokości. Wydrążyć środek i posypać spód startym serem. Górną część posmarować masłem i również serem. Zapiekamy przez 5 min.
6. Zupę przelać do 'miseczki' z bułki, wierzch posypać serem i rozmarynem. Podawać z grzanką.

Smacznego!

CEBULA
Warzywo o niskiej kaloryczności i rewelacyjnych walorach zdrowotnych.
Łzy uronione podczas obierania cebuli oczyszczają i  łagodzą dolegliwości związane z zapaleniem spojówek. Dzieje się tak, ze względu na olejki lotne, związki krzemu i siarki, które się wówczas ulatniają. Jest również niezastąpionym, naturalnym antybiotykiem w leczeniu przeziębień.
Zawiera wit. C, B1, B2, PP, K. 
Również dzięki posiadaniu enzymów wpływa na metabolizm i usprawnia trawienie.

WARTOŚCI ODŻYWCZE 100g:
39 kcal
Białko- 1,1g
Tłuszcz- 0,1g
Węglowodany- 9,0g (w tym błonnik 1,7g)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz