poniedziałek, 23 stycznia 2017

Sos beszamelowy


Nawiązując do drugiej grupy produktów spożywczych. 
Mleko jako baza sosu beszamelowego :) 
Klasyczny jak tylko się dało. Idealny do lasagne, zapiekanki,
bądź cannelloni, który już w kolejnym poście :)

Składniki:
1,5 łyżki masła
2,5 łyżki mąki pszennej
500 ml ciepłego mleka
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz

Przygotowanie:
1. W garnuszku roztopić masło.
2. Dodać mąkę i energicznie mieszać, żeby nie powstały grudki.
3. Dodać ciepłe mleko i podgrzewać do zgęstnienia sosu, cały czas mieszając.
4. Dodać gałkę muszkatołową i przyprawy.

Smacznego!

WARTOŚĆ ODŻYWCZA 100g:
104 kcal
Białko: 3,8g
Tłuszcz: 7g
Węglowodany: 7g ( w tym błonnik 0,1g)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz