poniedziałek, 30 stycznia 2017

Cannelloni po meksykańsku


Pech chciał, że to jedyne zdj jakie mi zostało,
ale przepis tak pyszny, że wkrótce zrobię go po raz kolejny i zaktualizuje post :)
Wersja meksykańska jest strzałem w dziesiątkę, dla osób lubiących tą kuchnie!

Składniki;
makaron cannelloni
czerwona fasola
puszka kukurydzy
puszka pomidorów bez skórki
500g mielonej karkówki/szynki
2 duże cebule
300g pieczarek
300g sera żółtego
2 łyżki oleju
sól, pieprz
ulubione przyprawy (u mnie ostra papryka, zioła prowansalskie, tymianek, czosnek)
sos beszamelowy (poprzedni post)

Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy warstwami ok. 3 min. Odstawiamy do ostygnięcia.
2.Przygotowujemy farsz: rozgrzewamy patelnie z olejem i smażymy cebule na złoty kolor.
3. Między czasie kroimy pieczarki i gotujemy ok 5 min.
4. Do cebuli dodajemy mielone mięso i przyprawiamy do smaku.
5. Odcedzoną kukurydze, fasole i pieczarki dodajemy na patelnie.
6. Całość zalewamy pomidorami z puszki i posypujemy połową żółtego, startego sera.
7. Cannelloni faszerujemy i ciasno układamy w żaroodpornym naczyniu
wysmarowanym cienką warstwą sosu beszamelowego.
8. Po pierwszej warstwie makaronu, smarujemy kolejną porcją sosu i czynność powtarzamy,
aż do wykorzystania całego makaronu.
9. Wierzch posypujemy startym serem i zapiekamy w piekarniku przez 30min w 150 stopniach.

Smacznego!

2 komentarze: