poniedziałek, 6 lutego 2017

Krem marchewkowy z ziarnami słonecznika


Krem warzywny, to coś co mogę jeść spokojnie codziennie!
Lekki, a zarazem bardzo sycący :)
Uwielbiam połączenie z różnego typu ziarnami,
więc dziś akurat przedstawiam wersje z ziarnami słonecznika i dodatkiem natki pietruszki.
Nie zapomnijmy, że jestem fanką ostrych smaków,
więc ponadto dodałam papryczkę chilli,
ale dla zwolenników bardziej łagodnej kuchni, spokojnie można ją ominąć.
Danie gotowe w pół godz :)

Składniki:
5 dużych marchewek
4 ząbki czosnku
1l bulionu
2 łyżeczki masła
2 cebule
1/2 papryczki chilli
papryka ostra
bazylia
sól, pieprz
szczypta cutkru
natka pietruszki
ziarna słonecznika
łyżka śmietany

Przygotowanie:
1. Marchewkę obieramy, kroimy na talarki, zalewamy gorącą wodą, przyprawiamy
 (cukier, sól) +1 łyżeczka masła i gotujemy do miękkości.
2. Między czasie na patelni roztapiamy pozostałą część masła
i smażymy cebule, aż się zarumieni.
3. Po tym czasie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno pokrojoną papryczkę.
4. Odcedzamy marchewki i ponownie zalewamy, lecz tym razem bulionem.
5. Dodajemy zawartość patelni i blendujemy do uzyskania kremu.
6. Przyprawiamy do smaku.
7. Podajemy ze śmietaną, ziarnami słonecznika i natką pietruszki.

SMACZNEGO! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz