Ariana | Blogger | X X X X
  • sobota, 18 lutego 2017

    Kurczak po syczuańsku - Ostry obiad w 30 minut

    Przepis dla fanów kurczaka, chińskiej kuchni i szybkiego gotowania. 
    Poniższy przepis pochodzi z lutowego genialnego wydania magazynu KukBuk - China Town, kto jeszcze nie czytał niech zakupi koniecznie! kilkanaście genialnych felietonów i przepisów poświęconym poszczególnym regionom Chin. 

    kukbuk chinatown


    25 numer kukbuk zawiera przeróżne przepisy na potrawy kuchni chińskiej, m.in, ryba na parze w sosie sojowym, szpinak po katońsku czy wołowina po mongolsku ja wybrałam przepis na kurczaka po Syczuańsku, gdyż jest prosty, nie skomplikowany, szybki i nie wymaga wielu magicznych składników i każdy zapewne sobie z nim poradzi. 

    Magiczne składniki... :)
    Wino Shaoxing jest jednym z najbardziej znanych odmian chińskiego żółtego ryżowego wina. Swoją nazwę zawdzięcza miastu Shaoxing, z którego też pochodzi. Wino Shaoxing ma kolor bursztynowy, smak delikatnie cierpki z wyczuwalnymi nutami karmelu, smakiem zbliżony do wytrawnego sherry.
    Wykorzystywane jest głównie do marynowania mięs. Jeżeli go nie posiadasz, możesz go spokojnie zastąpić sherry.

    dodatkowe składniki
    Orzechy nerkowca ja je uwielbiam i dodaje je do każdego możliwego dania do, którego pasują. dlatego i wcisnęłam je do tego przepisu. oczywiście możesz je pominąć.


    Będziesz potrzebować
    4 porcje 

    marynata
    Mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
    Sól - 1 łyżeczka
    Wino Shaoxing lub cherry - 1 łyżka
    Ciemny sos sojowy - 1 łyżeczka

    Olej - 6 łyżek
    Czosnek - 4 ząbki
    Pieprz syczuański - 2 łyżeczki 
    Suszone papryczki chili - 5/6 łyżeczek
    Szczypior - 2 wąsy
    Świeży imbir 1 cm
    Szalotki - 2 szt
    Wino Shaoxing - 1 łyżka
    Cukier - /1/2 łyżeczki
    Orzechy nerkowca - garść

    Etap I - Marynata
    Kurczaka dokładnie umyj pod bieżącą wodą i pokrój w małą kostkę. W miseczce zrób marynatę ze wszystkich składników. Natrzyj nią dokładnie pokrojonego kurczaka i odstaw na 30 minut do lodówki. 

    Etap II - Orzechy
    Na patelni rozgrzej olej ( 3 łyżki) i wsyp orzechy nerkowca, smaż aż do zbrązowienia orzechów ( uwaga jeżeli olej jest naprawdę gorący orzeszki zarumienią się w dosłownie kilka sekund więc uważaj aby ich nie przypalić). Orzechy wynurz z oleju najlepiej na ręcznik papierowy aby odsączyć olej.

    Etap III - Smażenie kurczaka
    Do rozgrzanego woka lub na patelnie wlewamy olej ( pozostałe 3 łyżki) wrzucamy naraz wszystkie kawałki kurczaka i rozprowadzamy je równo na patelni. Nie mieszamy przez pierwszą minutę! Gdy mięso zrobi się złote, mieszamy i podsmażamy dalej, by skarmelizować je równomiernie z każdej strony. Przesmażone kawałki zdejmij z patelni i odłóż na talerz.

    Etap IV - Mieszanie
    Do tego samego woka wrzuć przekrojone wzdłuż na pół ząbki czosnku oraz pieprz syczuański i smażymy kilka sekund. dorzucamy papryczki chilli, mieszamy dokładamy pokrojony szczypior i kurczaka. Przesmażamy przez minutę, po czym dodajemy obrany i starty na tarce imbir, posiekane szalotki wino i cukier. Smażymy, aż płyn odparuje.






    Tak przygotowany kurczak już sam w sobie stanowi świetne danie. Ja jednak najbardziej lubię w zestawieniu z dzikim ryżem.

    P.S. Z wydania #Chinatown polecam Wam ponadto pikantny bulion z tofu i warzywami, ostrą sałatkę z ogórków oraz pierożki won ton z królikiem i olejem aromatyzowanym pieprzem syczuańskim..mmm :)