Chleb zmieniający życie

Zainteresował mnie ten chleb i musiałam go upiec. Tyle się pisze o cudownych właściwościach tego chleba bez dodatku mąki i drożdży, tylko same nasiona i płatki. Może nie jest to oryginalny przepis,bo użyłam takich składników jakie akurat mam w swojej kuchni,to i tak efekt końcowy zadowalający. Chlebek wyszedł smaczny,bardzo wilgotny,przepełniony zdrowymi nasionkami.
 



 1 szkl. ziaren słonecznika
3/4 szkl. siemienia lnianego
1/2 szkl. płatków jaglanych
1/2 szkl. płatków orkiszowych pełnoziarnistych
1 szkl. płatków owsianych
1/2 szkl. pestek dyni
1/2 szkl. posiekanych orzechów (dałam laskowe)
2 łyżki nasion chia
4 łyżki zmielonego siemienia  lnianego (zamiast nasion babki płesznik)
5 łyżek oleju rzepakowego
1 łyżka miodu
1 i 3/4 szkl. wody
1 niepełna łyżeczka soli morskiej

Wszystkie suche składniki wsypać do miski i wymieszać. Dodać wodę,olej i miód,dokładnie wymieszać i odstawić na 2 godziny by nasiona nasiąkły wodą.
Podłużną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć mieszankę ziaren. Masę dokładnie ugnieść. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* C i piec przez 60 minut. Po upieczeniu chleb zostawić w foremce do całkowitego wystygnięcia. Kroić ostrym nożem dopiero jak będzie całkowicie zimny,w przeciwnym razie chleb będzie się kruszył.









Komentarze

Popularne posty