O dobroczynnych właściwościach orkiszu pewnie nie raz słyszeliście. Jest to rodzaj mąki pszennej, ale tej o wiele zdrowszej! Od razu wpadłam na pomysł zrobienia chleba na drożdżach jedynie z mąki orkiszowej. Skórka jest bardzo chrupiąca a środek puszysty i lekki. Długo utrzymuje świeżość, oczywiście jeśli przechowujemy go w ciemnym miejscu, pod ściereczką w temperaturze pokojowej. Jeśli nigdy nie piekliście domowego pieczywa koniecznie musicie to zrobić. Nie da się porównać smaku sklepowego chleba z tym przyrządzonym w domowym piekarniku. 🙂
1 duży bochenek
Składniki:
800 g mąki orkiszowej jasnej
2 łyżeczki soli
15 g drożdży świeżych
5 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
1/3 szklanki pestek dyni, nasion słonecznika
600 ml wody + 5-6 łyżek ciepłej wody
Przygotowanie:
- Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać łyżeczkę mąki, cukier. Wymieszać i odstawić na 10 minut.
- W dużej misce wymieszać resztę składników i wlać drożdże. Wygnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 2 h. Po tym czasie przełożyć ciasto do wysmarowanej olejem lub masłem blachy – tortownicy, żeliwnego garnka, formy na ciasta lub keksówki. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 1-1,5 g.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Wstawić chleb i piec przez około 45 – 50 minut. Po tym czasie wyjąć z formy i odstawić na kratę do wystudzenia. Ten etap jest niezwykle waży, ponieważ to od niego zależy czy uzyskamy chrupiącą skórkę.
- Podawać z ulubionymi pastami lub do sałatek.
super, takiego przepisu szukałam :))
PolubieniePolubienie
Pyszny chlebek 🙂
PolubieniePolubienie
Wygląda bardzo apetycznie 🙂
PolubieniePolubienie
Ja się uzależniłam od domowego pieczenia i teraz to już u mnie standard 🙂 A Twój chleb wygląda cudnie 🙂
PolubieniePolubienie
pychotka;)
PolubieniePolubienie
Ten ważny moment kiedy to zostawiasz go na kratce do wystudzenia jest w piekarniku ciepłym czy na zewnątrz?
PolubieniePolubienie
na zewnątrz. 🙂
PolubieniePolubienie
jakoś nie mogę się przemóc, by upiec domowe pieczywo – być może dlatego że sama rzadko jem chleb 😛 ale Twój przepis zachęcił mnie by to zmienić! uwielbiam orkisz, a Twój chlebek prezentuje się bardzo apetycznie ^^
PolubieniePolubienie
Nie ma to jak domowe pieczywo – najlepsze 🙂
PolubieniePolubienie
Taki domowy chleb na pewno jest pyszny! Wyobrażam sobie jego zapach 🙂 Ja jeszcze sama nigdy nie robiłam…
PolubieniePolubienie
Ostatnio wróciłam do pieczenia chleba, muszę przetestować ten przepis :).
PolubieniePolubienie
Dawno nie piekłem żadnego chleba, a orkiszowego nigdy. Wypróbuję ten przepis. Dziękuję.
PolubieniePolubienie
Zrobię według Twojego przepisu, jest trochę inny niż ten, który do tej pory stosowałam 🙂
PolubieniePolubienie
Jestem fanką chlebów domowych- orkisz bardzo doceniam, ostatnio robię pół na pół; pół pszennej , pół orkiszowej – ze względów oszczędności- orkisz nadal jest drogi jak na regularne pieczenie chleba; mam nadzieję, że z czasem się to zmieni, bo coraz więcej osób używa tego cudnego ziarna 🙂
PolubieniePolubienie
Pasjonuje mnie domowy wypiek chleba. Od jakiegoś czasu robię go na zakwasie i jest dużo smaczniejszy. Na drożdżach piekę głównie bagietki. Polecam wszystkim zakwas.
PolubieniePolubienie
Ciekawy przepis, może kiedyś spróbuję go zrobić bo wygląda bardzo apetycznie 🙂
PolubieniePolubienie
Orkisz nie tylko smakuje, ale jest bardzo zdrowy, uwielbiam ❤ Również używam do chleba, idealny do pierogów i naleśników, no i oczywiście ciast 🙂
Pozdrawiam 😃
https://naturalne-diy.blogspot.com/?m=1
PolubieniePolubienie