piątek, 17 lutego 2017

Jamajka- ciasto z bananami

Obiecałam Wam coś słodkiego i słowa dotrzymuję :) Mam dla Was pyszne warstwowe ciacho z masą śmietanową i cytrynową galaretką z bananami. Słodko- kwaśne połączenie okazało się naprawdę rewelacyjne! Wygląda na bardzo pracochłonne, ale nic bardziej mylnego! Ciasto wcale nie jest takie trudne w wykonaniu :)




foremka 25x36cm

Ciasto:  
  • 5 jajek, 
  • szklanka mąki pszennej, 
  • szklanka cukru, 
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 2 łyżki kakao, 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego, 
  • 4 łyżki przegotowanej, zimnej wody.
Całe jajka ubijać z cukrem przez około 5-7 minut. Dodać wodę oraz olej, krótko zmiksować. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej, krótko zmiksować, aż składniki się połączą. Ciasto przelać do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy o wym. 25x36cm. Piec około 20-25 minut w temp. 170st. Ostudzić i przekroić na pół.

Krem: 
  • 500 ml śmietanki 36%, 
  • 400g serka mascarpone, 
  • 4 czubate łyżki cukru pudru. 
Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru, pod koniec ubijania dodawać po łyżce serka mascarpone. Miksować tylko chwilę, do momentu połączenia się składników.

Poncz: 
  • 3 czubate łyżki dżemu z czarnej porzeczki, 
  • 2 łyżki soku z cytryny, 
  • 8 łyżek wody, 
  • łyżka cukru.
Wszystkie składniki wymieszać i naponczować obydwa blaty ciasta. Jeden blat ułożyć z powrotem w blasze i posmarować dżemem.

Dodatkowo:  
  • 4 duże banany, 
  • 2 galaretki cytrynowe, 
  • sok z 1 cytryny, 
  • 80g startej czekolady. 
Galaretki rozpuścić w 700ml wrzątku, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Gdy galaretka zacznie lekko tężeć obrać banany ze skórki, przekroić je wzdłuż na pół i natrzeć sokiem z cytryny. Ułożyć je ciasno na cieście, jeden obok drugiego. Następnie zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki, by galaretka całkiem zastygła.
Wyłożyć 3/4 kremu i przykryć drugim naponczowanym blatem ciasta. Na wierzchu rozsmarować resztę kremu, posypać startą czekoladą. Wstawić na całą noc do lodówki.




                                                                         Smacznego:)) 
 

6 komentarzy: