lutego 17, 2017

GOFRY Z ALGAMI I DŻEMEM -CZARNY BEZ OD ŁOWICZ


GOFRY!




GOFRY Z ALGAMI I CZARNYM BZEM! 


Zielone gofry? O co chodzi? O zdrowie!
Algi są uważane za jedne z najzdrowszych roślin, sproszkowana spirulina charakteryzuje się dużą zawartością białka- bardzo dobrze przyswajanego przez nasz organizm, chlorofilu, witamin z grupy B, i żelaza, a czarny bez, znają przede wszystkim nasze babcie i mamy. Jego unikatowe i przeciwzapalne właściwości pomagają, nie tylko w trakcie choroby, ale przede wszystkim wzmacniają nasz układ odpornościowy. W okresie wzmożonych zachorowań i przeziębień, jest to idealny produkt żywnościowy, dzięki któremu możemy zadbać o swoje zdrowie, jak i pyszne posiłki. Warto pamiętać o prostych, małych krokach, które docelowo powodują, że nasz organizm jest zdrowy i wytrzymały.
Dlatego dzisiaj proponuje Wam obłędnie dobre i smaczne gofry, które w swoim składzie mają składniki określane mianem super foods, tj. nasiona chia i spirulinę, podane z bombą witaminową - dżemem, że Łooo- Czarny Bez od Łowicz. Zacznijcie dobrze i pysznie ten dzień!




SKŁADNIKI NA ZDROWE GOFRY:

- 1 szklanka wody gazowanej
- 1/3 szklanki mąki kokosowej
- 1/3 szklanki mąki orzechowej
- 1/3 szklanki mąki jaglanej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki suszonych alg spiruliny
- 2 łyżki nasion chia
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 łyżek oleju słonecznikowego bądź z orzechów włoskich
- 3 białka
- 1 żółtko
- do smaku ksylitol
- łyżeczka soku z cytryny

do podania: dżem Łowicz- Czarny Bez


WYKONANIE:

Białka ubij na sztywno, dodaj żółtko, mąkę i resztę składników. Ciasto wymieszaj rózgą na gładką masę. Odstaw na pół godziny.
Gofry smażymy na nieprzywierającej gofrownicy, na złoty kolor.
Podajemy gorące z dżemem z czarnego bzu. 
Gofry są bardzo fajnie chrupiące. Są przygotowane z mąk bez glutenu, będą więc idealnym rozwiązaniem dla wszystkich tych, którzy eliminują go z diety. 


Gofry bez laktozy i bez glutenu, z dużą dawką prozdrowotnych składników.

Na zdrowie!


Przepis zgłaszam do konkursu:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI