czwartek, 16 lutego 2017

Babeczki czekoladowe z kremem śmietanowym

Gdy mam ochotę na coś szybkiego do kawy zawsze najlepiej sprawdzają się muffinki. Tym razem wykorzystałam dostępne składniki w lodówce i wyszło całkiem smacznie. Zachęcam do zrobienia. Zapraszam... 

SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki kakao
0,5 tabliczki gorzkiej czekolady lub czekoladowe dropsy

1 jajko
0,5 szklanki oleju słonecznikowego
 Suche składniki mieszamy razem w misce. Osobno mieszamy mokre składniki: jajko, olej oraz mleko. Dodajemy do masy i mieszamy połączenia składników (nie dłużej).
 Nastawiamy piekarnik na temperaturę 190 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
 Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Można zrobić to zwykłą łyżką. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 20 -25 min. Wyjmujemy babeczki z formy i pozostawiamy do wystygnięcia.

KREM
  • 200 ml śmietany 36% z lodówki (kremówki)
  • 250 g serka ricotta lub mascarpone z lodówki
  • 2 łyżki cukru pudru

 Krem : Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i ubijamy aż powstanie jednolity krem. Szprycujemy.

Posypujemy groszkami.

4 komentarze:

  1. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo często piekę muffinki czekoladowe i zawsze korzystam z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-babeczki-czekoladowe/ co prawda nigdy nie dodaje żadnego kremu ale moja rodzinka uwielbia moje babeczki. Polecam ten przepis wszystkim!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  4. The Emperor Casino - Shootercasino
    If you want to enjoy our casino games online, play at The Emperor Casino. Play the best casino games right here or play 제왕카지노 at other casinos around the world

    OdpowiedzUsuń