Serce

Składniki:
  • 7 jajek 
  • 1 1/4 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • czerwony barwnik spożywczy (ja używam sypkiego) 
  • 2 łyżeczki kakao
Czerwone ciasto:
Pieczemy biszkopt z 3 jajek. Najpierw ubijamy białka, następnie dodajemy cukier (pół szklanki), żółtka, mąkę (pół szklanki), proszek do pieczenia (1 łyżeczka) i łyżkę oleju. Odrobinę barwnika mieszam z kilkoma kroplami wody i dodaję do biszkoptu. Pieczemy w wąskiej blasze (11x30 cm) w 180° przez około 30 minut. Po ostygnięciu kroimy na kawałki i wycinamy kształt serduszka.
Czekoladowy biszkopt:
Pieczemy biszkopt z 4 jajek. Najpierw ubijamy białka, następnie dodajemy cukier (pół szklanki), żółtka, mąkę (3/4 szklanki), proszek do pieczenia, kakao i łyżkę oleju. Układamy na dnie foremki nasze czerwone serduszka i zalewamy czekoladową masą. Pieczemy w wąskiej blasze (11x30 cm) w 180° przez około 30 minut.
Całość można polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO

Komentarze

  1. wygląda bosko!!! szkoda, że nie dane mi było spróbować :(

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty