Placki ryżowe będziemy zajadać z moją ulubioną konfiturą z borówki od Przetwory z borówki.
Składniki na około 15 placków:
* około woreczka ugotowanego ryżu
* 2 jabłka
* 2 jajka
* 2 łyżki cukru
* 1 łyżeczka cynamonu
* 3/4 szklanki mąki
* olej do smażenia
Wykonanie:
Ryż ugotować w osolonej wodzie, wystudzić na sitku. Jabłka obrać ze skórek, oczyścić z gniazd nasiennych, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do miski wsypać ryż, jabłka, dodać jajka, cukier, cynamon i mąkę i wszystko wymieszać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Nakładać na patelnię małe porcję masy ryżowej formując placki. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Ryżowych jeszcze nie próbowałam robić, ale muszą być przepyszne. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
polecam, są naprawdę smaczne :)
Usuń