14 lutego 2017

KUCHE CIASTECZKA KAKAOWE


Składniki na ok. 30 sztuk:

1 jajko L
80 g cukru brzozowego zmielonego na puder (ksylitolu)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka siemienia lnianego
1/2 szklanki płatków owsianych górskich (ok. 50 g)
1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej (ok. 150 g)
2,5 łyżki ciemnego kakao (ok. 25 g)
140 g masła ekstra
1 laska wanilii (nie konieczne - ale warto!)
+ mąka pszenna typ 550 do podsypywania (ok. 50 g)

1. Masło utrzyj z cukrem.
2. Płatki wymieszaj z mąką, siemieniem, proszkiem do pieczenia, ziarenkami ze środka wanilii i kakao. Dwie łyżki z tej mieszanki wsyp do masła utartego z cukrem.
3. Do miseczki z masłem i częścią mieszanki wbij jajko i połącz, a następnie dodaj resztę mąki i ugnieć ciasto. Najlepiej zrobić to silikonową łopatką, gdyż ciasto jest lepkie. 
4. Rozpłaszcz powstałe ciasto i włóż do lodówki na 1h lub do zamrażarki na 15-20 min.
5. Blat do wałkowania oraz ciasto podsyp mąką. Rozwałkuj je i powycinaj ciasteczka.
6. Włóż do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piecz ok. 10 min.

SMACZNEGO !

Wartość odżywcza* 3 ciastek (1/10 całości):

191 kcal
3,5 g białka
12,5 g tłuszczów (w tym 7,5 g tłuszczy nasyconych)
22,1 g węglowodanów ogółem
2,1 g błonnika pokarmowego

IG** = 42 (niski)
Ładunek glikemiczny porcji 3 ciastek = 8 (niski)
                                  
% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat


Potas
3%
Cynk
Wapń
11%
2%
Magnez11%
Żelazo6%
Witamina A
17%
Witamina E
Witamina C
8%
0%
Kwas foliowy7%
Witamina B19%
Witamina B2
Witamina B3
6%
7%
Witamina B65%
Witamina B12
4%


*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy





1 komentarz: