kartoflanka

2621

składniki:
ok. 500 g ziemniaków
50 g cebuli
100 g pora
60 g marchewki
50 g selera
60 ml śmietany
50-100 g kiełbasy, dobrej jakości
700 ml wywaru warzywnego lub bulionu
sól, pieprz
szczypiorek

wykonanie:
Ziemniaki, marchewkę oraz selera obieramy i kroimy w kostkę (ziemniaki w grubszą kostkę). Pora kroimy w cienkie krążki. wszystkie warzywa przekładamy do garnka z wywarem i gotujemy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i razem z pokrojoną kiełbasą podsmażamy na patelni a następnie dodajemy do zupy. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę wymieszaną z paroma łyżami gotującej się zupy. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here