sobota, 11 lutego 2017

Szybkie ciasto jogurtowe z malinami

Ciasto przygotowuje się ekspresowo. Jest wilgotne i słodkie, przełamane kwasowością malin. Idealne. 


Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 200 g masła
- 3 jajka
- 250 ml jogurtu naturalnego
- kilka kropli aromatu migdałowego
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- dwie łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę.

Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiewam do miski.

W oddzielnej misce ucieram masło z cukrem na puszystą masę. Dodaję skórkę pomarańczową, wyciśnięty sok i olejek migdałowy, miksuję do połączenia.
Następnie dodaję po jednym jajku - po każdym dodaniu miskuję do całkowitego połączenia składników (dodając po jednym jajku zmniejszamy ryzyko zważenia się masy). Na koniec dodaję jogurt naturalny i dokładnie łączę z pozostałymi składnikami. 

Do masy dodaję składniki sypkie, które na początku przesiałam do miski i dokładnie łączę.

Na koniec dodaję maliny i delikatnie mieszam.

Gotowe ciasto przekładam do formy o średnicy ok 25 cm i piekę w 175 stopniach 60-70 minut.

Smacznego <3

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Cook&Love Template by Ipietoon Cute Blog Design