Teraz jest odpowiedni czas na rozgrzewający cynamon, który pomoże nam jakoś przetrwać te chłodne dni…Dzisiaj mam deser dla smakoszy zarówno słodyczy jak i owoców. Zima nadal trwa więc deser na taką porę roku jest jak najbardziej trafiony 🙂
SKŁADNIKI :
- banany – 2 sztuki
- cynamon – 2 łyżeczki
- masło – 2 łyżeczki
- polewa karmelowa
- cukier waniliowy – 2 łyżeczki
- posypka czekoladowa
PRZYGOTOWANIE :
Nożem wyciąć górną część skórki z banana. Łyżeczką wydrążyć wierzch banana i przełożyć do szklanki. Na pozostałą część dodać po łyżeczce masła. Posypać cukrem waniliowym i cynamonem. Resztę banana w szklance ugnieść łyżeczką i ułożyć równomiernie na górę banana. Zakryć wyciętą skórką. Wstawić do piekarnika na 25 minut. Piec w temperaturze 180º. Po upieczeniu przełożyć na talerz. Odwinąć wycięty kawałek skórki z banana. Polać karmelem i posypać posypką czekoladową lub startą czekoladą.Banana wyjadać ze środka łyżeczką. Można dodatkowo serwować z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.
pieczone banany=kocham:)
PolubieniePolubienie
U mnie ostatnio króluje chlebek bananowy, chętnie wykorzystam banany też do czegoś innego. Wyglądają pysznie 😉
PolubieniePolubienie
Ale mi narobiłaś skała już z kilka lat nie jadłam takich bananów
PolubieniePolubienie