piątek, 10 lutego 2017

Klopsiki z serem w sosie koperkowym

Dziś proponuję Wam klopsiki wieprzowe z serem w sosie koperkowym.
]Niby proste danie ale inne dzięki serowej niespodziance.
Klopsiki możemy podać z ziemniakami lub makaronem.

Klopsiki ugotowałam w nowym garnku.
Dostałam do testów komplet garnków Maurycy firmy Silesia Rybnik
a kupić go możecie tutaj.
Garnki można stosować na różnych rodzajach kuchenek i myć w zmywarce.
Są ładnie wykonane i możecie kupić je w kilku kolorach.
Garnki Silesia to tradycyjne jak i nowoczesne wzory, czyli każdy znajdzie idealny komplet do swojej kuchni.
Ja w swojej mam już dość stalowych garnków, postawiłam więc na emaliowaną czerwień w bardziej tradycyjnych kształtach.
Więcej o zaletach tego zestawu jak i innych wyrobach możecie przeczytać na stronie produktu jak i stronie firmy czyli wystarczy kliknąć w linki wyżej.
Ja gorąco polecam Silesię bo nie dość, że ładnie wyglądają produkty to są dobrze wykonane i co ważne pasują do każdej kuchni i na każdą kieszeń.


400 g łopatki wieprzowej
1 jajko ( duże )
1 cebula
1 czerstwa bułka ( kajzerka )
2 łyżki bułki tartej
1 szk mleka
sól do smaku
pieprz do smaku
ok. 100 g żółtego sera

2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
1 l bulionu ( rosołu )
sól do smaku
pieprz do smaku
1 pęczek koperku
1 łyżka mąki żytniej typ 500
2/3 szk słodkiej 18 % śmietany

Mięso zmielić w maszynce do mięsa.
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć ale nie za mocno.
Do miski wrzucić mięso, dodać cebulę, bułkę w mleku oraz tartą, wbić jajko i dodać do smaku sól i pieprz.
Wyrobić masę i podzielić na porcje ( ja do odmierzania użyłam łyżki do lodów ).
Ser pokroić na tyle kostek ile jest porcji mięsa i kładąc mięso na dłoni lekko rozpłaszczyć, na środek położyć ser i uformować okrągłe klopsiki.
W garnku zagotować bulion z przyprawami i do gotującego się wkładać klopsiki, gotować kilka minut od zagotowania.
Potem wyjąć klopsy łyżką cedzakową na talerz.
Sos zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką i na koniec wsypać posiekany koperek, wymieszać sos i włożyć do niego z powrotem klopsiki.
Klopsiki podawać z ziemniakami lub makaronem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.