Wątróbka drobiowa z pieczarkami w sosie śmietanowym

Uwielbiam wątróbkę drobiową! Mogę ją jeść na wiele sposobów dzisiaj przygotowałam dla Was wersję z pieczarkami i sosem śmietanowym, ze świeżą natką pietruszki. Jest taka dobra, że mój mąż pochłonął prawie całą porcję - prawie, bo on nie lubi wątróbki :) Spróbujcie, nawet jeśli za wątróbką nie przepadacie gwarantuję, że nie pożałujecie :)


0,5 kg. wątróbki drobiowej
1 łyżka musztardy dijon (można użyć innej, ale ostrej)
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
4 duże pieczarki
150 ml. śmietanki 30%
natka pietruszki
sól
pieprz czarny



Wątróbkę umyć, oczyścić z błonek i pokroić w kawałki (ja lubię duże więc tylko przecinam na pół). Wrzucić na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju, dodać musztardę i smażyć niezbyt długo, aż wątróbka będzie ścięta z każdej strony. Zdjąć ją z patelni.


Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plasterki, pieczarki obrać i pokroić dość grubo. Cebulę podsmażyć lekko na patelni po wątróbce, dorzucić do niej czosnek i po chwili wrzucić pieczarki. Posolić lekko i smażyć na wolnym ogniu, aż większość płynu odparuje.

Śmietanę kremówkę wlać do podsmażonych pieczarek i cebuli. Na wolnym ogniu gotować, aż śmietanka lekko się zredukuje. Dorzucić do niej wątróbkę i dusić jeszcze przez chwilkę - wątróbka nie może być surowa, ale miękka w środku. Na końcu doprawić solą, pieprzem czarnym i posiekaną natką pietruszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger