Gofry z kremem pistacjowym
Dziś wyjątkowy przepis, nie dość że w roli głównej moje ukochane gofry, na które zdradzę Wam mój sprawdzony przepis - to jeszcze do tego cudowny, wyśmienity i przepyszny krem pistacjowy - połączenie niebiańskie, godne najwyższej formy uznania. Na bank je pokochacie!
Gdy dodacie do tych cudowności jeszcze dobrej jakości syrop - polecam syrop z pigwy, lekko cierpki - świetnie pasuje! Stworzycie danie iście królewskie, któremu (gwarantuję!) nikt nie będzie w stanie się oprzeć! :)
Składniki:
2 szklanki mąki
2 szklanki mleka
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki stołowe drobnego cukru
1/3 szklanki oleju
Składniki (na dodatki):
1 opakowanie serka mascarpone
3 łyżki stołowe kremu pistacjowego
syrop - polecam syrop z pigwy
kilka pistacji
Wykonanie:
Rozgrzej gofrownicę.
Oddziel żółtka od białek, białka ubij na sztywną pianę.
Pozostałe składniki zmiksuj na gładką masę. Dodaj do niej ubite wcześniej białka i delikatnie wymieszaj całość.
Piecz gofry w gofrownicy (około 3-4 minut), aż będą miały piękny kolor. Studź gofry na kratce, każdy ułóż na niej osobno. To prosty sposób, aby Twoje gofry pozostały chrupiące! :)
Wymieszaj serek mascarpone wraz z kremem pistacjowym. Pistacje zgnieć w moździerzu. Układaj następnie krem na gofrach, posyp go pistacjami, na koniec zaś polej syropem z pigwy.
Smacznego! :)
Z kremem pistacjowym musiały smakować niebiańsko :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, jak mówisz! :)
UsuńTo się nazywają gofry na wypasie! Pyszności :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Dziękuję, faktycznie ... Niebiańsko smakują! :)
Usuń