Desery/ Śniadania i kolacje

Jaglanka na mleku kokosowym z owocami

Jaglanka to doskonały posiłek na pożywne, syte i zdrowe śniadanie. U mnie ugotowana na mleczku kokosowym, dzięki czemu jest pyszna, delikatna i aromatyczna. Podałam ją z truskawkami, które zamroziłam jeszcze latem. W sezonie polecam świeże owoce, nie muszą być to koniecznie truskawki 🙂

Warto jeść kaszę jaglaną ponieważ jak wiadomo jest bardzo zdrowa. Nie zawiera glutenu, jest lekkostrawna i ma wysoką zawartość witamin z grupy B, żelaza i miedzi. Ma właściwości antywirusowe i zasadotwórcze, czyli pomaga przywrócić równowagę kwasowo – zasadową w organizmie.

 

Jaglanka na mleku kokosowym z owocami

Drukuj przepis
Czas gotowania: 20

Składniki

  • -pół szklanki kaszy jaglanej (100 g)
  • -400 ml mleczka kokosowego
  • -100 ml mleka krowiego lub wody
  • -łyżka cukru kokosowego lub brązowego
  • Truskawki:
  • -200 g truskawek
  • -łyżka cukru brązowego
  • -łyżka cytryny
  • -50 ml wody
  • -łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

Kaszę jaglaną przelewamy na sicie zimną wodą, a następnie wrzątkiem (pozbędziemy się w ten sposób gorzkawego posmaku kaszy). Przekładamy ją do garnka, zalewamy 300 ml mleka kokosowego i 100 ml mleka krowiego (lub wodą). Dodajemy cukier. Zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy kaszę przez około 20 minut. Wyłączamy gaz i dodajemy resztę mleka kokosowego.

Truskawki:

Truskawki przekładamy do garnuszka (mrożonych wcześniej nie rozmrażamy). Dodajemy cukier i sok z cytryny. Mieszamy do rozpuszczenia się cukru, dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą i przelewamy do truskawek. Mieszamy do zgęstnienia i zagotowania.

Ciepłą jaglankę podajemy z owocami.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

1 Komentarz

  • Reply
    Beata
    17 lutego 2017 at 10:39

    Od jakiegoś czasu jaglanka jest moim ulubionym śniadaniem. Podobnie jak owsianka. Przyrządzam ją o wiele częściej niż kanapki ponieważ jak rano zjem pełen pożywny talerz to czuję się najedzona do późnego popołudnia. A pracę mam taką, ze nie zawsze jest chwila na to aby w okolicy godziny 10 wyrwać się na drugie śniadanie.

    Wersja z mlekiem kokosowym jest ciekawa. Nigdy nie jadłam. Pozostaje jedynie spróbować 🙂

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.