Sos nagietkowy – pomysł na orkiszowy makaron

Nagietek w kuchni? Dlatego nie?  Świeże płatki nagietka są siekane i dodawane do sałatek. Suszone płatki stanowią przyprawę do zup, dań głównych i ciast. Jako substytut szafranu używane są do doprawiania i barwienia ryżu i innych potraw. Dziś przygotujemy z nich sos.

  • Nagietek
  • Miód
  • Śmietana
  • Cebula
  • Marchewka
  • Miód
  • Limonka
  • Szczypiorek
  • Kolendra
  • Makaron
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie sosu zaczynamy od naparu z nagietka. Pięć łyżek zalewamy 200 ml wrzątku i odstawiamy. W tym czasie na patelni na maśle podsmażamy cebulkę z marchewką. Użyłem jednej dużej marchewki i cebuli. Możecie drobno posiekać, lub użyć miksera. Gdy warzywa mamy podsmażone, dolewamy wywar z nagietka. Dodajemy dwie łyżki miodu, sok z połowy limonki i szczyptę chili. Drobno siekamy szczypiorek i kolendrę, dodajemy do sosu. Podlewamy śmietaną – ok 200ml. Chwilę dusimy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Makaron gotujemy wg wskazań na opakowaniu. Ja użyłem makaronu orkiszowego. Po ugotowaniu makaron przerzucamy na patelnię mieszając razem, lub polewamy na talerzu. Podajemy z cienkimi plasterkami marchewki i szczypiorkiem. Smacznego!

makaron-z-sosem-nagietkowym

Jedna myśl w temacie “Sos nagietkowy – pomysł na orkiszowy makaron

Add yours

Dodaj komentarz

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑