Strucla z marmoladą

Strucla z marmoladą to drożdżowy zawijaniec, wykonany z klasycznego ciasta drożdżowego, upieczony w formie keksowej.
Warstwa marmolady nie jest duża, aby za bardzo nie obciążać strucli i nie ma potrzeby dodawać więcej nadzienia, gdyż samo ciasto drożdżowe jest słodkie.
Struclę można upiec w formie o wymiarach 30x11cm.

Warkocz z ciasta drożdżowego


Strucla z marmoladą

Składniki:

350g mąki pszennej
165ml (2/3 szklanki) mleka
80g cukru pudru
2 żółtka
20g drożdży
2 łyżki domowego cukru waniliowego
szczypta soli
60g masła
150-200g marmolady
białko do posmarowania strucli

Strucla z nadzieniem

Wykonanie:

- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- mąkę przesiać do miski, zrobić w niej dołek
- w dołku umieścić pokruszone drożdże oraz 1/3 szklanki letniego mleka (nie może być za ciepłe), składniki wymieszać z odrobiną mąki, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany


- rozczyn pozostawić do wyrośnięcia
- masło roztopić, ostudzić
- wyrośnięty rozczyn wymieszać z resztą mąki, roztrzepanymi żółtkami, cukrem pudrem i domowym cukrem waniliowym, pozostałym mlekiem oraz ze szczyptą soli

Warkocz drożdżowy

- ze składników zagnieść ciasto, w trakcie zagniatania dodając roztopione masło
- ciasto wyrabiać co najmniej przez kilka minut, aż będzie elastyczne i będzie odchodziło od dłoni (może lekko się kleić)
- miskę z ciastem przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (zazwyczaj trwa to 1-1,5 godz.)
- wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, rozwałkować na placek o bokach około 30-32cm


(jeśli trzeba, podsypać lekko mąką)
- na placku rozsmarować cienką warstwę marmolady
- struclę zwinąć ciasno, ostrym nożem przekroić wzdłuż na pół

Jak zawinąć struclę

- obie części strucli zapleść ze sobą, końce lekko podwinąć pod spód
- tak uformowaną struclę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia
- formę przykryć ściereczką, pozostawić do napuszenia strucli na 30-40 minut


- wyrośniętą struclę posmarować z wierzchu roztrzepanym białkiem, piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170-180 stopni przez 30-40 minut do zrumienienia
- upieczoną struclę wyjąć z piekarnika, a po wstępnym przestygnięciu również z formy
- przechowywać pod przykryciem

Drożdżowa strucla z marmoladą

7 komentarzy:

  1. uwielbiam wszystko co drożdżowe, a Twoja strucla prezentuje się niezwykle apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam! Piekę często na weekend. Wolę dawać dzieciom domowe wypieki, aniżeli kupować pączki. Zresztą drożdże mają witaminy z grupy B, które regulują metabolizm, pracę układu nerwowego i innych. Odrobinka nie zaszkodzi:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domowe wypieki zawsze będą bardziej zdrowe, bo nie zawierają zbędnych dodatków, ulepszaczy, konserwantów, itp.

      Usuń
  3. Mmm, cudownie puchata :) Pyszna musiała być :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyszło świetnie tj. na zdjęciu, bardzo mocny drożdżowy smak ładnie się komponuje z różą.
    Dodałam do ciasta aromat rumowy i 1 całe jajko + 1 żółtko, bo 1 białko w zupełności wystarcza na rozsmarowanie. Dodałam za to trochę mniej mleka.

    OdpowiedzUsuń
  5. Coś nie tak w wykonaniu jest z tą mąką.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.