Indyk w mleku kokosowym – orientalna potrawka na obiad

Mięso z indyka, w ogóle drób, często uważany jest za mięso nudne. Warto przygotować je w nieco nietypowy sposób, który z pewnością będzie ciekawą alternatywą dla tradycyjnego obiadu.

  • Ok. 0,5kg. filetów z indyka
  • Puszka (400ml.) mleka kokosowego
  • Dwie duże cebule
  • Imbir
  • Papryka zielona
  • Kurkuma
  • Miód
  • Limonka
  • Kmin rzymski
  • Kolendra
  • Szczypiorek
  • Ostra papryka
  • Sól
  • Pieprz
  • Kasza orkiszowa

Mięso z indyka myjemy i dokładnie suszymy. Kroimy w kostkę, jak do gulaszu, przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do drobiu (najlepiej użyć jak najbardziej naturalnej – warto sprawdzić, czy nie jest słona, żeby nie przesolić mięsa). Indyka dokładnie podsmażamy na patelni. Do podsmażonego mięsa dodajemy posiekaną cebulę, chwilę podsmażamy i dodajemy paprykę. Całość zalewamy mlekiem kokosowym i zmniejszamy ogień. Przyprawiamy kurkumą i kminem rzymskim. Mięso dusimy do miękkości. W między czasie dodajemy sok z małej limonki i jedną – dwie łyżki miodu i trochę startego imbiru. Przyprawiamy do smaku ostrą papryką w proszku – najlepiej taką przyprawę przygotować samemu.

Domowe przyprawy – chili

Do indyka dodajemy posiekaną kolendrę i szczypiorek. Można dodać również pokrojonego w kostkę ananasa. Gdy mięso będzie się dusić, gotujemy kaszę. Postępujemy wg zaleceń na opakowaniu. Ja do przygotowania tej potrawy użyłem kaszy orkiszowej, ale doskonale sprawdzi się także inny gatunek. Gdy kasza się ugotuje, a indyk będzie miękki – obiad gotowy. Smacznego!

indyk-w-mleku-kokosowym

Dodaj komentarz

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑