poniedziałek, 6 lutego 2017

Filet z kurczaka nadziewany jabłkiem

Za każdym razem, kosztując mięso drobiowe na słodko, dochodzimy do wniosku że to nasza bajka. Kurczak jest bardzo soczysty, wspaniale współgra z jabłkiem i selerem. Do tego przepyszny ryż na słodko i...sprawa zamknięta. 








Składniki

2 filety z kurczaka
1/2 małego jabłka
1 łodyga selera naciowego
1 mała cebula
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki mielonego kminku
2 łyżki oleju
sól
Sos:
1 łyżka mąki
100 ml soku jabłkowego
100 ml bulionu drobiowego
Ryż:
100 g ryżu
1 garść rodzynek
1 marchew
natka pietruszki
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki (np. kostkę)

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy kminek, dodajemy posiekaną cebulę, szklimy. Następnie dodajemy jabłko oraz pokrojony na mniejsze kawałki, seler naciowy. Smażymy do miękkości.

Filety z kurczaka formujemy w kieszonkę, nadziewamy wcześniej przygotowanym farszem, spinamy wykałaczkami i nacieramy solą.

Kurczaka smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano z każdej strony.

Następnie zapiekamy 15 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C.

Do tłuszczu ze smażenia wsypujemy mąkę, zrumieniamy. Cały czas mieszając wlewamy sok i bulion, gotujemy na małym ogniu bez przykrycia, lekko redukujemy.

Ryż gotujemy na sypko z rodzynkami. Pod koniec gotowania (3-4 min) wrzucamy startą na dużych oczkach marchewkę. Odcedzamy i mieszamy z posiekaną natką pietruszki. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Kurczaka podajemy polanego sosem z ugotowanym na słodko ryżem.

2 komentarze: