poniedziałek, 6 lutego 2017

Sernik brzoskwiniowy na zimno


Wielu smakoszy serników twierdzi, że jeżeli ciasto nie ma w składzie prawdziwego sera i nie wyszło z piekarnika to nie może być sernikiem. I coś w tym jest... jednak :) Czasami, zwłaszcza w gorące dni, chciałoby się zjeść coś lekkiego, orzeźwiającego jednak aby był to sernik. Czy można to jakoś pogodzić? Myślę, że ten przepis jest idealnym rozwiązaniem tego problemu. Ciasto jest delikatne, puszyste i wspaniale orzeźwia - niemal rozpuszcza się w ustach. Jednocześnie dzięki biszkoptowi i prawdziwemu serowi możemy odszukać nutę tradycyjnego sernika :)


Składniki

Biszkopt
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki
- 1,5 łyżki kakao
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa
- 60 dag twarogu trzykrotnie mielonego
- 250 ml śmietany 30%
- 5 łyżek cukru pudru
-  2 galaretki brzoskwiniowe
- puszka brzoskwiń w syropie

Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni to możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Dlatego zachęcam do komentowania, lajkowania, udostępniania oraz do innych form wspierania :)

Z góry dziękuję.

Wykonanie

Żółtka oddzielić o białek. Białka ubić na sztywno, dodając po łyżce cukru a potem po jednym żółtku. Mąkę przesiać razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Porcjami dodawać do ubitych białek. Tortownicę 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piec 15 minut, wyjąć odstawić do wystygnięcia. Brzoskwinię osączyć z syropu. Dwie połówki odstawić do dekoracji, resztę pokroić w małą kostkę. Jedną galaretkę rozpuścić w jednej szklance gorącej wody. Odstawić do wystudzenia. Śmietanę ubić, połączyć z cukrem pudrem, serem i chłodną galaretką. Całość dokładnie wymieszać, wylać na biszkopt i odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Drugą galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, ostudzić. Pozostawione brzoskwinie pokroić w plasterki, udekorować wierzch ciasta, całość zalać galaretką, wstawić do lodówki na kilka godzin.


Życzę smacznego.



2 komentarze:

Jagoda pisze...

Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i gratuluję

Natalia pisze...

Coś wspaniałego Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...