Mięso mielone zawinięte w naleśniki i zapieczone pod pomidorowym beszamelem. Naleśniki w takim sosie dodatkowo zmiękną, a sos z wierzchu się przypiecze. Zapiekanka jest nie tylko smaczna, ale też bardzo sycąca.
NALEŚNIKI:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- duża szczypta soli
NADZIENIE:
- 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki gęstego przecieru pomidorowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz czarny mielony
- bazylia suszona
- olej do smażenia
SOS BESZAMELOWY:
- 1 łyżka mąki pszennej
- 25 g masła
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanka przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz czarny mielony
Przygotować naleśniki ucierając wszystkie składniki na jednolitą masę. Gdyby ciasto było za gęste, należy dodać odrobinę wody. Smażyć cienkie naleśniki.
Czosnek rozgnieść i wrzucić na rozgrzany olej, a po chwili dodać drobno posiekaną cebulę. Smażyć, aż cebula się zeszkli i zmięknie, po czym dołożyć mięso. Lekko podsmażyć, wlać przecier pomidorowy, koncentrat i dobrze przyprawić. Dusić do momentu uzyskania gęstego sosu. Wykładać porcje na naleśniki i zawijać w ruloniki. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i ułożyć naleśniki z farszem.
Na patelni rozpuścić masło i dodać mąkę, dokładnie połączyć. Smażyć ok 2 min, nie dopuszczając, aby mąka się zrumieniła. Cały czas mieszając wlewać powoli mleko. Najlepiej użyć trzepaczki, bo będą robiły się grudki. Wlać przecier pomidorowy, przyprawić i zagotować. Wlać na wierzch zawiniętych naleśników i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 30 min. Wierzch dodatkowo można posypać żółtym serem. Smacznego :)
pychota, ale dużo roboty
PolubieniePolubione przez 1 osoba