Domowy schab wędzony

Na blogu pojawia się coraz więcej domowych wędlin z każdym dniem będzie ich coraz więcej. Nie ma w nich chemii polepszaczy. Schab wyszedł pyszny, soczysty. Zrobiłam go w trzech różnych smakach. Do degustacji zaprosiłam mistrzów wyrobów domowych. W ich opinii schab jak inne wyroby są super i przepisy godne polecenia.Niebo w gębie.

składniki
  • 3x1,5 kg schabu

Przyprawy do nacierki
  • 1 mielona kolendra i pieprz kolorowy
  • 2. papryka słodka i czosnek
  • 3. pieprz czarny i majeranek

Solanka
  • 80g peklosoli na 1 litr wody
  • Przyprawy
  • 5 liście laurowe
  • 5-6 ziele angielskie
  • 5-6 ziaren pieprzu kolorowego
  • 4 ziaren jałowca
  • 1 łyżeczki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cebuli granulowanej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3-4 ząbki czosnku

Wykonanie 
Schab dokładnie myjemy odciskamy z wody, osuszamy papierowym ręcznikiem. Pierwszy kawałek nacieramy kolendrą i pieprzem kolorowym, drugi papryką kolorową i czosnkiem i trzeci pieprzem i majerankiem. Maszynką do zmiękczania mięsa wbijamy ostrza w mięso Wstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Solanka
Do pojemnika wlewamy 4 litry zimnej wody dodajemy 50dag peklosoli mieszamy do rozpuszczenia. Do garnka wlewamy litr wody dodajemy przyprawy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz kolorowy, czosnek, cebulę granulowaną, cukier brązowy, jałowiec, majeranek gotujemy przez kilka minut, studzimy. Zalewę z przyprawami przecedzamy przez gęste sitko lub przez gazę. Zalewę dodajemy do wody z peklosolą mieszamy  Schaby za pomocą strzykawki nastrzykujemy solanką w kilku miejscach. Do pozostałej solaki wkładamy schaby. Pojemnik ze schabem wkładamy do lodówki na 2-3 doby.
Osuszanie schabu
Schab wkładamy do siatki wieszamy na drążku i osuszamy przez około 2 godziny wentylatorem lub wieszamy w przewiewnym miejscu na kilka godzin
Wędzenie
Schaby wieszamy  na drążku wstawiamy do wędzarni Borniak ustawiamy temperaturę 55 stopni i wędzimy około 3-4 godziny. Pod koniec wędzenia podnosimy do 70 stopni wędzimy około 1 godzinę. Czas wędzenia uzależniony jest od wielkości schabu.
Parzenie
Do garnka wlewamy wodę dodajemy kilka ziaren pieprzu kolorowego ,liście laurowe, wodę zagotowujemy. Po uwędzeniu wkładamy schab do gorącej wody o temperaturze około 80 stopni do osiągnięcia w środku temperatury 62 stopni. Woda nie może się zagotować. W przybliżeniu czas parzenia można określić 1 kg wędzonki  około 60 minut parzenia. Wyjmujemy schab  .Zostawiamy do wystudzenia.

-- 

Brak komentarzy: