piątek, 3 lutego 2017

Kapusta czerwona z rodzynkami

Kto lubi śląski obiad czyli "modro kapusta", kluski śląskie, rolada i dużooo sosu? To mam dla was przepis na trochę inną kapustę. Ta jest ze zrumienioną cebulką, czosnkiem i rodzynkami. Do śląskiego obiadu nadaje się idealnie.



Składniki:
  • 0,5 główki czerwonej kapusty (około 800g)
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 garść rodzynek sułtanki
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 listki laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • ocet
Przygotowanie:
Kapustę poszatkować. Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać listki laurowe, ziele angielskie i ugotować al dente. Po ugotowaniu odlać wodę a do gorącej kapusty wlać trochę octu,wymieszać i odłożyć do ostudzenia. Ocet wlewamy po to kapusta miała ładny kolor.
Na patelni rozgrzać olej dodać pokrojoną cebulę, czosnek i lekko zrumienić. Pod koniec dodać rodzynki. Gdy cebulka będzie zrumieniona na patelnię przełożyć kapustę, wymieszać i całość chwilę podsmażać. Doprawić do smaku. 
Kapustę można podać i na ciepło i na zimno.
* Ja najczęściej kapustę gotuję dzień wcześniej.


1 komentarz: