3 lut 2017

Miodownik z kajmakiem i kawą




Składniki:
3 duże jajka
1 szklanka cukru
4 łyżki miodu
3,5 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka octu


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i kakao przesiać razem, odstawić. Do miski wsypać cukier i dodać jajka, ubijać do powstania puszystej masy, przez 10 minut. Dodać miód, zmiksować. Do szklaneczki nalać octu, dodać sodę, wymieszać. Do masy jajecznej dodać mąkę i sodę, zmiksować do dokładnego połączenia składników. 


Korzystając z wagi, ciasto podzielić na 7 równych części. Tortownicę o średnicy 24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Jedną częścią ciasta wylepić formę, wyrównać za pomocą wałka, podsypując by się nie kleiło. Ponakłuwać widelcem. Piec w 180 stopniach przez 8 minut. Wystudzić. Tak samo postąpić z pozostałymi 6 kawałkami ciasta. 


Sześć blatów odłożyć, a siódmy pokruszyć w malakserze na okruszki (do dekoracji ciasta).


Krem:
300 g masła
800 g masy kajmakowej z puszki
100 g drobno posiekanych orzechów włoskich
5 łyżek wódki
2 łyżki kawy zmielonej


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.  
Masło zmiksować do otrzymania jasnej, puszystej masy. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać kajmak, ciągle miksując. Dodać alkohol oraz kawę, zmiksować. 


Na końcu wmieszać orzechy włoskie. Za pomocą wagi krem podzielić na 7 części.


Poncz do nasączenia:
50 ml wódki
50 ml wody
Wymieszać.


Dodatkowo:
orzechy do dekoracji



Blaty układać na paterze, każdy nasączyć ponczem i posmarować kremem. Ostatnią częścią kremu posmarować boki ciasta. Okruszkami posypać wierzch i boki miodownika. Orzechy grubo posiekać i posypać wierzch ciasta. Ciasto przez noc powinno stać w temperaturze pokojowej, następnego dnia wkładamy na kilka godzin do lodówki. Ciasto przechowujemy w temperaturze pokojowej. Najsmaczniejsze po kilku dniach.



SMACZNEGO

1 komentarz:

  1. Kocham miodowniki. Ten wydaje się być przepyszny. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń