Ptysie pieczone z kruchym ciastem na wierzchu, które równomiernie przykrywa wierzch tworząc chrupiącą i słodką kruszonkę. Wypełnione kremem na bazie serka mascarpone o intensywnym smaku pomarańczy.
CIASTO NA PTYSIE:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- 60 g masła lub margaryny
- 2 jajka
- szczypta soli
KRUSZONKA:
- 100 g masła
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
KREM POMARAŃCZOWY:
- 250 g serka mascarpone
- 200 g śmietanki kremówki
- 1 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
- 1 galaretka pomarańczowa
- 1/2 szklanki wody
Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać zagniatając jak kruche ciasto. Rozwałkować jak najcieniej i wyciąć kółeczka o średnicy około 4 cm. Krążki schłodzić w lodówce.
Masło z mlekiem, solą podgrzewać w garnku i zagotować. Jednym ruchem wsypać mąkę i mieszać dość energicznie, aż wszystko się połączy. Mieszać dopóki masa nie zacznie odklejać się od brzegów. Zestawić z ognia i przestudzić. Jeszcze ciepłą masę ucierać mikserem dodając po jednym jajku. Przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na papier do pieczenia płaskie rozetki o średnicy około 4 cm zachowując spore odstępy. Na wierzch przykleić schłodzone krążki wycięte z ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C, po 15 minutach zmniejszyć na 160*C i piec jeszcze przez 20 min. Ostudzić uchylając piekarnik.
Galaretkę rozpuścić w wodzie. Z pomarańczy wycisnąć sok i przelać do garnka, odlewając część do rozprowadzenia proszku budyniowego. Ugotować gęsty budyń, zdjąć z ognia i dobrze wymieszać z rozpuszczoną galaretką. Odstawić do wystudzenia, kontrolując gęstość.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić razem z serkiem mascarpone, a następnie zmiksować z budyniem. Przełożyć krem do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdy i napełniać przekrojone ptysie. Smacznego :)
Witam.Pieke te ptysie ale ten czas co podany jest to chyba pomylka bo musialam je wylaczyc ju po tych 200 stopniach i juz dalej niestety nie pieke bo juz i tak mocno sie przypiekly .
PolubieniePolubienie
To nie pomyłka. Tak się powinny piec. Albo było więcej niż 200 *C albo zbyt blisko górnej grzałki.
PolubieniePolubienie
Witam.Ile wyjdzie ptysi z tego przepisu? (na zdjeciu widac 8 szt-czy tyle ich bedzie?)
PolubieniePolubienie
Coś ok 10 powinno być.
PolubieniePolubienie
Super jak zwykle piękny wypiek
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ciekawy pomysł :)
PolubieniePolubienie
Ciekawy pomysł z tą kruszonką; takich ptysi jeszcze nie jadłam :)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Wspaniałe :) Poproszę do kawki ;)
PolubieniePolubione przez 1 osoba