wtorek, 31 stycznia 2017

Czerwona kapusta z jabłkami, kasztanami i żurawiną na winie



Czerwona kapusta z jabłkami, kasztanami i żurawiną na winie

 Zapraszam na danie z czerwonej kapusty, popularne na Alzacji, zwłaszcza porą świąteczną Bożonarodzeniową. Sprawdza się doskonale jako dodatek do dań głównych, a dokładniej do pieczonego indyka.
Moje własne urozmaicenie to dodanie żurawiny, miodu oraz aromatycznego cynamonu wraz z goździkami, Rozgrzewająco i smacznie.

Składniki:
  • 1 czerwona kapusta
  • 2 jabłka
  • 350 g gotowanych kasztanów
  • 1 garść suszonej żurawiny   
  • 2 cebule (u mnie czerwone)
  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 50 ml octu balsamicznego ciemnego
  • 15 g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 1 szczypta cynamonu
  • 1 szczypta mielonych goździków 
  • 1 szczypta pieprzu świeżo zmielonego
  • około 1 łyżeczki soli morskiej (do smaku)
Wykonanie:

Kapustę podzielić na 4 ćwiartki, odkroić twarde końcówki, przepłukać, poszatkować. Przełożyć do miski. Kapustę oprószyć solą i cukrem oraz skropić octem balsamicznym. Przemieszać i odstawić na chwilę.

Do garnka z rozgrzaną oliwą z masłem dodać posiekaną cebulę, z odrobiną soli i cukru, podsmażyć, a następnie dodać do niej wcześniej poszatkowaną kapustę, podlać winem i octem balsamicznym. Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut.

Po tym czasie dodać kasztany, jabłka wraz z żurawiną, resztą przypraw i pod przykryciem ponownie dusić przez kolejnych 40 minut. Na koniec można dodać z 2 łyżki miodu dla wyrównania smaków. Jeżeli ktoś nie lubi kapusty na słodko, może miód pominąć.

Smacznego!
 

2 komentarze:

  1. Przepysznie to wygląda. Za mną ostatnio chodzi stek. Czy znasz może jakiś udany przepis?

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, jadalne kasztany to od roku jedna z moich ulubionych potraw :)

    OdpowiedzUsuń

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...