wtorek, 31 stycznia 2017

Brzoskwiniowe lane chruściki

Takie ekspresowe chruściki możemy usmażyć w tłusty czwartek, w karnawale ale nie tylko.
Robi się szybko, szybko znikają.
Na olej wyciskamy dowolne kształty i smażymy.
Najlepsze są jeszcze ciepłe.



75 ml soku brzoskwiniowego
80 ml mleka
3 małe jajka
1 łyżka cukru pudru
1 szk mąki pszennej typ 500 Kłos Pol
1/2 szk mąki żytniej typ 500 Kłos Pol
olej do smażenia

Do miski przesiać mąkę.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puch.
Białka ubić na sztywno.
Mleko i sok wymieszać z łyżką octu.
Do mieszanki soku, mleka i octu wsypać mąkę, dodać żółtka, wymieszać a potem dodać pianę i połączyć ją delikatnie z ciastem.
Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną tylką i wyciskać ciasto na rozgrzany olej.
Smażyć na rumiano z obu stron.
Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem ale tylko delikatnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.