Przepyszny deser, idealny na Walentynkowy wieczór.

Deser

Galaretki cytrynowe rozmieszać w 300 ml wrzącej wody. Dokładnie rozmieszać i odstawić do ostudzenia.

Galaretkę agrestową rozmieszać w 400 ml wrzącej wody. Dokładnie wymieszać i odstawić do ostudzenia.

Żółtka z cukrem ubić na puszystą masę, masa musi być dobrze napowietrzona. Następnie dodawać po łyżce serka mascarpone, cały czas ubijając. Podczas mieszania wlać sok z cytryny i gęstniejącą galaretkę cytrynową. Wlać masę do pucharków. Zostawić miejsce na galaretkę agrestową. Wstawić do lodówki do stężenia. Jak już masa jest sztywna wlać galaretkę agrestową. Znowu do lodówki.

Udekorować dowolnymi owocami i listkiem mięty.

Polecam, pycha.

Thermomix

  • rozrobić galaretki jak wyżej
  • do naczynia miksującego dodać żółtka i cukier puder, nałożyć motylek, obroty 4, czas 8 minut
  • zgarnąć wszystko ze ścianek za pomocą kopystki
  • podczas mieszania, obroty 4, czas 4 minuty, dodawać po łyżce serka mascarpone, sok z cytryny i galaretkę cytrynową
  • wlać masę do pucharków, wstawić do lodówki do zesztywnienia
  • wlać zieloną galaretkę agrestową na górę.

Dziękuję siostrzyczka.