piątek, 8 lipca 2016

SZYBKIE, MAŚLANE CIASTO Z CZEREŚNIAMI I CYNAMONEM


Potrzebowaliśmy czegoś dobrego. 
Najlepiej jak najszybciej- zabawa w ogródku nie mogła poczekać.
To ciasto załatwiło sprawę. Szybkie, pyszne, z ukochanym cynamonem i czereśniami.
Dodało tyle energii, że o nudzie nie ma już mowy. Dzieciaczki maja zabawę w ogródku, a mama w kuchni.
W końcu są wakacje, nie ma czasu na nudę :)

Składniki
  • 125 g masła
  • 200 g maki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1łyżeczka cynamonu 
  • szczypta soli
  • 4 jaja w temperaturze pokojowej, , 
  • 170 g drobnego cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ok 500 g czeresni (lub innych owoców)
  • 1-2 garście płatków migdałowych
  • cukier puder do posypania
Przygotowanie
Nagrzejcie piekarnik do 180 st bez termoobiegu.
Wydrylujcie czereśnie, roztopcie masło i odstawcie do przestudzenia, przygotujcie formę do pieczenia (może być klasyczna tortownica)- wysmarujcie masłem lub wyłóżcie papierem do pieczenia.
Mąkę przesiejcie, wymieszajcie z sola, cynamonem i proszkiem do pieczenia.
Jaja ubijcie z cukrem na jasną i puszysta masę (ubijajcie około 8 minut). Do masy jajecznej dodajcie ekstrakt z wanilii, cały czas mieszając dosypcie mąkę, wlejcie masło. Mieszajcie do połączenia składników. Dodajcie owoce i migdały, lekko przemieszajcie, wlejcie do formy.
Ciasto pieczcie około 30-35 minut- do suchego patyczka.
Ostudzone posypcie cukrem pudrem.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...