poniedziałek, 23 stycznia 2017

CYNAMONOWE CIASTO Z JABŁKAMI



 Składniki
  • 250 g masła
  • 1 szkl drobnego cukru do wypieków
  • 3 jaja
  • 1 łyżka rumu
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 soczyste jabłka
  • 1-2 łyżki brązowego cukru
  • cynamon do posypania
  • sok z cytryny
Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
 Piekarnik nagrzejcie do 180 st. Przygotujcie blachę do pieczenia ciasta, nasmarujcie ją masłem lub wyłóżcie papierem do pieczenia. Jabłka umyjcie, obierzcie, pokrójcie w plastry, skropcie sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Teraz zabieramy sie za ciasto:
 mąkę przesiejcie, wymieszajcie z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
Masło utrzyjcie z cukrem na jasną, puszystą masę- ucierajcie dosyć długo, około 5-8 minut. Nadal ucierając dodawajcie po jednym jaju oraz rum. Zmniejszcie obroty miksera, po łyżce wsypujcie suche składniki (mąkę wymieszaną z proszkiem i cynamonem).
Gotowe ciasto wylejcie na blachę. Na wierzchu ułóżcie plastry jabłek, posypcie cynamonem i brązowym cukrem.
Blachę wstawcie do nagrzanego piekarnika, pieczcie około 40 minut- do suchego patyczka.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...