poniedziałek, 30 stycznia 2017

Żeberka pieczone

Zapraszam na smaczny obiad, mięciutkie i smaczne żeberka, wcześniej natarte przyprawami, upieczone w piekarniku. 

Ślinka leci od samego patrzenia, a zapach nie pozwala ich nie spróbować : )





około 1,60 kg żeberek

pomidory suszone z czosnkiem i bazylią

sól

pieprz cytrynowy

przyprawa do mięs ( używam Knorr czerwona)

czosnek

olej



Przyprawy mieszam ze sobą w miseczce.

Żeberka dokładnie myję, następnie dzielę na porcje. Układam na talerzu i nacieram dokładnie przyprawami. Odstawiam na kilka godzin.

Po tym czasie żeberka obsmażam starannie na oleju, z obu stron na rumiano.

 Następnie przekładam je do naczynia żaroodpornego.
Wkładam do nagrzanego piekarnika, piekę 1 godzinę i  40 minut w 200 st. C



Upieczone żeberka są mięciutkie i bardzo smaczne. Podałam je z ziemniakami i duszoną, młodą kapustą. Zapach roznosił się po całym domu:) 






3 komentarze:

  1. Witam bardzo zainteresował mnie ten przepis i mam takie pytanie czy mniejszą porcję żeberek trzeba piec krócej, sądzę że tak ale wolę zapytać autorkę przepisu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...