Zupa lasagne – tak to przepis na znakomitą zupę, która smakiem bardzo przypomina lasagne.
Zupa lasagne, to zupa nie do końca z klasycznymi składnikami czyli serem i beszamelem, ale czego się nie robi na diecie. Tak, tak na diecie całą dorosłą częścią rodziny przeszliśmy na dietę zupową wg Moniki Honory.
I od miesiąca jemy wg zaleceń diety zupy, zupy są różne. Aż pewnego dnia u mnie w pracy większość osób zamówiła na obiad lasagne ..a ja miałam zupę i pomyślałam, że zrobię zupę na kształt lasagne. I tak powstała ta zupa. Ja ją zrobiłam w wolnowarze, ale ty spokojnie możesz ją przygotować w zwykłym garnku. Jest pyszna sycąca, tak jak lasagne.
Zupa lasagne
- 10 płatów makaronu lasagne
- 1 cebula
- 2 kawałki selera naciowego
- 2 marchewki
- 1 cukinia
- 1 litr sosu pomidorowego
- 0,5 litra wody
- 1 litr rosołu / wywaru warzywnego
- 70 dkg mięsa mielonego ( u mnie łopatka )
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 4 ząbki czosnku
Wersja niedietetyczna : dodaj pod koniec mozarellę, żółty ser i pozwól żeby się zrobił lekko ciągnący.
Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Seler naciowy pokrój na mniejsze kawałki. Marchewkę obierz i pokrój w pół plasterki. Cukinię pokroiłam w pół plastry.
WOLNOWAR :
Do wolnowaru włożyłam wszystkie składniki suche, zalałam rosołem, wodą i sosem pomidorowym, dodałam połamane płaty lasagne, doprawiłam pieprzem i bazylią wraz z oregano. Zamknęłam pokrywką i zostawiłam włączony wolnowar na opcję high na 4 godziny. Po tym czasie spróbowałam i to był już prawie ten smak, doprawiłam solą, odrobiną pieprzem, dodałam świeżą bazylię i dałam mojej córce do spróbowania .. i od razu było czy mogę prosić dużą miskę ?
ZWYKŁY GARNEK :
Do garnka wlej łyżkę oleju ( ja bym użyła rzepakowego ) i podsmaż na nim z odrobiną wody cebulę, czosnek i selera. Po chwili dodaj mięso podsmaż z warzywami, dodaj pozostałe składniki, na małym ogniu zagotuj zupę, wtedy dołóż połamane platy lasagne. Gotuj do miękkości makaronu. Dopraw do smaku. Gotowe :)