Rogaliki z kremem czekoladowym (Nutella)

Proste i szybkie rogaliki z ciasta krucho – drożdżowego, zawinięte z Nutellą. Ciasta się nie wyrabia, nie odstawia do wyrośnięcia, więc jak na ciasto z dodatkiem drożdży robi się je błyskawicznie. Jest miękkie i lekko sypkie, jak ciasto kruche, słodyczy głównie nadaje mu krem czekoladowy.

to-2

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 4 żółtka
  • 200 g śmietany 18%
  • 50 g drożdży świeżych
  • 1/4 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • około 1/2 szklanki kremu czekoladowego np Nutelli
  • 1 żółtko do smarowania rogalików

Drożdże zasypać cukrem i rozetrzeć, aż staną się płynne. Wlać do przesianej mąki, dodając sól, rozmącone żółtka, śmietanę i rozpuszczone przestudzone masło. Wszystko wymieszać zagniatając jednolite ciasto, ale nie trzeba długo wyrabiać, ani odstawiać do wyrośnięcia. Jedynie można je odłożyć na parę minut, aby odpoczęło.
Ciasto podzielić na pół i z każdej części rozwałkować koło o grubości około 3 mm. Krążek pociąć na 12 trójkąty, prowadząc zawsze nóż przez środek ciasta.  Rozsmarować krem na całej powierzchni trójkąta i zwinąć zaczynając od szerszej części. Jeżeli chcemy, aby cały krem czekoladowy pozostał w środku rogalika to porcję kremu umieszczamy u jego podstawy. Układać rogaliki na blasze, posmarować rozmąconym żółtkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec około 15 minut, do zrumienienia. Smacznego :)

to

to1

 

 

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.