niedziela, 29 stycznia 2017

Kremowe ciasto cappuccino


Bardzo smaczne kremowe ciasto, z masą kawową. Nie za słodkie i delikatnie przełamane domową konfiturą z czarnej porzeczki.


Składniki biszkoptu:

9 jajek
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżka oleju

Żółtka oddzielić od białek.
Białka ubić mikserem na sztywno, pojedynczo dodając żółtka, cukier oraz olej. Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao, wymieszać ręcznie. Ciasto wylać na blachę 38x25 ( dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia), piec ok 20 minut w  170 stopniach.
Po wystudzeniu zdjąć papier, przekroić biszkopt na 3 blaty. 

Masa serowa

Składniki:
600g serka homogenizowanego u mnie Jogobella
150g cukru
1 cukier waniliowy ( 3 łyżeczki)
600ml śmietanki kremówki 30-36%
125g kawy czekoladowej cappuccino
3 łyżeczki naturalnej kawy rozpuszczalnej
6 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w ¼ szklanki wrzącej wody

Dodatkowo:
Do posypania ciasta kakao

Wykonanie:

Śmietanę ubić na sztywno dodając do niej obie kawy.
Przygotować żelatynę.
Ser zmiksować z cukrami do którego wlać powoli jeszcze ciepłą żelatynę.
Zazwyczaj przed połączeniem żelatyny z serkiem hartuję ją dodając do naczynia z żelatyną łyżkę sera co zapobiegnie przypadkowemu zważeniu się serka.
Do sera dodajemy wcześniej ubitą śmietanę z kawą, szybciutko mieszamy i wykładamy porcjami na biszkopty.  Dowolnie dekorujemy wierzch ciasta posypując kakao .
Masa dość szybko tężeje więc przekrawam blaty, pierwsze 2 oprócz górnego nasączam, smaruję konfiturą aby móc szybko i sprawnie złożyć ciasto.


2 komentarze: