28 stycznia 2017

GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ W SOSIE POMIDOROWYM


Składniki na około 20 małych sztuk:

400 g mięsa mielonego wieprzowego
100 g kaszy gryczanej
1 duża cebula
mała główka kapusty (ok. 1 kg)
500 ml przecieru pomidorowego
1 łyżka mąki
1,5 l wody
1 duża marchewka
1 mała pietruszka
listek laurowy, ziele angielskie
majeranek, bazylia, tymianek, słodka i ostra papryka
sól, pieprz

1. Kaszę ugotowałam wg instrukcji na opakowaniu.
2. Cebulę obrałam i starłam na tarce. Wymieszałam z mięsem i ugotowaną kaszą. Doprawiłam do smaku majerankiem, słodką i ostrą papryką, solą oraz pieprzem.
3. Z kapusty wycięłam głąb. Włożyłam do garnka z wrzącą wodą wycięciem do góry. W wycięcie można wlać odrobinę oleju żeby liście łatwiej odchodziły. Gotowałam około 10 min aż liście trochę zmiękły i dało się je zawijać.
4. Do każdego liścia nakładałam mniej więcej jedną dużą łyżkę farszu z mięsa, zawijałam boki liścia do środka, następnie dół i górę.
5. Dno dużego garnka wyłożyłam kilkoma pozostałymi liśćmi kapusty (tymi najmniejszymi, których nie dało się złożyć i tymi które się porwały). Dopiero na nie wyłożyłam gołąbki. Resztę kapusty można porwać na mniejsze cząstki i rozrzucić na gołąbkach.
6. Marchewkę i pietruszkę pokroiłam w talarki i dorzuciłam do garnka.
7. Całość zalałam 1,5 l gorącej wody, do której dodałam kilka ziarenek ziela angielskiego, dwa listki laurowe i odrobinę soli. Gotowałam około 60 min na najmniejszym ogniu.
8. Po upływie godziny odlałam wodę z gołąbków do drugiego garnka. Dodałam do niej przecier pomidorowy, bazylię i tymianek. Do słoiczka wlałam część sosu, dodałam mąkę, porządnie wstrząsnęłam, żeby się rozprowadziła, a następnie wylałam zawartość słoiczka do garnka z resztą sosu. Gotowałam sos około 5 min, doprawiłam do smaku i zalałam nim gołąbki.
9. Gołąbki razem z sosem podgotowałam jeszcze kilka minut.

Polecam podać z ziemniakami. SMACZNEGO !


Wartość odżywcza* porcji (1/6 całości):

276 kcal
15,4 g białka
14,1 g tłuszczów (w tym 4,8 g tłuszczy nasyconych)
28,2 g węglowodanów ogółem
6,0 g błonnika

IG** = 38 (niski)
Ładunek glikemiczny porcji = 8 (niski)
                                  
% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat


Potas
19%
Cynk
Wapń
41%
11%
Magnez24%
Żelazo13%
Witamina A
53%
Witamina E
Witamina C
48%
   91%
Kwas foliowy39%
Witamina B156%
Witamina B2
Witamina B3
26%
28%
Witamina B646%
Witamina B12
19%


*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz