Krem z dyni to jedna z tych zup, które smakują wszystkim. Rozgrzewająca i sycąca. Idealna na zimowy obiad. Obie uwielbiamy tę zupę.
Składniki:
- 1,5kg dyni
- 200ml mleka
- 200ml bulionu
warzywnego
- 200ml kremówki
- 4 ząbki czosnku
- szczypta gałki
muszkatołowej
- natka pietruszki
- łuskane pestki dyni
- sol morska
- biały pieprz
Przygotowanie:
- Wieczorem
zalewamy fasolę wodą i odstawiamy (musi się moczyć przez ok. 12 godzin).
- Dynię obrać
i pokroić w kostkę. Zalać mlekiem i bulionem, posolić.
- Gotować do
miękkości (ok. 15 minut).
- Dodać
rozdrobniony czosnek i gotować jeszcze 5 minut.
- Rozdrobnić
blenderem.
- Dodać
śmietankę, podgrzać, nie gotować.
- Doprawić
gałką i pieprzem.
- Podawać z
prażonymi pestkami dyni i pietruszką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz